Camera foto

Senzorul camerei este un element important care determina claritatea imaginii. Caracteristica principala a senzorului este rezolutia sau numarul de pixeli din care este format.

Lentila este un alt element important in ansamblul unui aparat foto. Prin lentila trece lumina catre senzor. Lentila poate cuprinde o imagine mai mica sau mai mare, mai apropiata sau mai departata (telephoto, wide-angle, etc.)

Setări de baza pentru fotografii reusite

Rezolutia. Setati o rezolutie cat mai mare pentru a folosi senzorul camerei la intreaga lui capacitate.

Aspect ratio este raportul dintre latimea si inaltimea imaginii. 4x3 este raportul uzual care poate fi tiparit pe hartie foto.

ISO este sensibilitatea la lumina. O valoare mica (de exemplu, 100) ajuta la obtinerea de imagini clare atunci cand avem lumina suficienta. Pe masura ce creste valoarea ISO, incepe sa apara zgomot (granulatie) care reduce calitatea imaginii. Valoarea ISO se regleaza in functie de posibilitatile camerei de a obtine imagini de calitate.

Timpul de expunere controlează timpul pentru care senzorul este expus la lumina. Un timp de expunere mai scurt (de exemplu, 1/30 sec.) se foloseste mai ales pentru fotografierea obiectelor fixe (fotografie de produs) iar un timp de expunere mai lung (de exemplu, 1/500 sec.) este potrivit pentru a captura imagini cu obiecte în mișcare.

Apertura controlează cantitatea de lumină care intră în camera. Un apertură mică (de exemplu, f-2.8) permite sa intre mai multă lumina catre sensor, iar o apertură mare (de exemplu, f-16) permite mai puțină lumina si o plaja de claritate mai mare. La fotografiile realizate cu apertura mica apare asa numitul bokeh, adica fundalul devine blurat, scotand in evidenta subiectul.

Temperatura de culoare. Lumina cu o valoare mare (de exemplu, 6500 grade Kelvin) este mai albastra iar lumina becului cu filament sau a unei lumanari are o valoare mica (de exemplu, 3200 grade Kelvin).

 <<  >>