Există mai multe tipuri de mișcări ale camerei care pot fi folosite în realizarea de filme pentru a crea efecte diferite:

Urmărire: Aparatul urmărește un subiect în timp ce acesta se deplasează prin scenă, creând o mișcare lină și continuă. Acest tip de miscare este folosit pentru stabilizarea imaginilor sau pentru urmărirea unui personaj în timp ce se deplasează printr-un spațiu.

Dolly Shot: Camera este montată pe un carucior, care se mișcă de-a lungul unei piste, creând o mișcare lentă și deliberată. Acest tip de miscare este folosit pentru a sublinia dimensiunea a ceva din scenă.

Filmare cu macara: Camera este montată pe un braț de macara, care se poate mișca în sus și în jos, precum și dintr-o parte în alta, permițând mișcări mai complexe decât o filmare cu dolly. Acest tip de filmare este folosit pentru a crea panoramări sau înclinări dramatice sau pentru a urmări un personaj în timp ce se deplasează printr-un spațiu.

Steadicam Shot: Camera este montată pe o platformă steadicam, care permite operatorului să se miște liber, menținând camera stabilă. Acest tip de miscare este folosit pentru urmărirea personajelor pe măsură ce se deplasează printr-o scenă.

Drone Shot: Camera este montată pe o dronă, care se poate mișca în trei dimensiuni și poate crea mișcări complexe. Acest tip de miscare este folosit pentru a captura vederi cu unghi larg sau pentru a filma scene greu sau imposibil de atins cu camerele tradiționale.

Time Lapse: Camera face mai multe fotografii la intervale regulate, creând un efect de time lapse pe măsură ce scena se schimbă în timp. Acest tip de fotografie este folosit pentru a arăta trecerea timpului sau pentru a surprinde un mediu în schimbare.

Mișcare lentă: Camera se mișcă încet și deliberat, surprinzând acțiunea în mișcare lentă. Acest tip de filmare este adesea folosit pentru a sublinia un anumit moment sau pentru a crea un sentiment de dramă sau tensiune.

Panoramare: Camera se mișcă orizontal în timp ce urmărește un subiect, creând o mișcare lină și continuă. Acest tip de miscare este folosit pentru a atrage atenția asupra ceva din scenă sau pentru a crea un sentiment de profunzime și scară.

Înclinare: Camera se mișcă vertical în timp ce urmărește un subiect, creând un efect dramatic și dinamic. Acest tip de miscare este folosit pentru a sublinia un anumit moment sau pentru a crea un sentiment de dramă sau tensiune.

Mărirea: Aparatul mărește sau micșorează un subiect, schimbând perspectiva și atrăgând atenția asupra unui anumit subiect. Acest tip de miscare este folosit pentru a evidenția un detaliu important sau pentru a crea un sentiment de intimitate sau distanță.

<<  >>